Translate

lørdag 17. juni 2023

Andenes og Egga. Del 4

Torsdag morgen ble det ny tur ut. Været skulle roe seg utover dagen. Var gult varsel da vi gikk fra kai, så ikke akkurat behagelig. Tok litt tid før vi var fremme ved det tiltenkte område. Planen var å fiske Kveite på grunna, frem til det roet seg nok til å gå på dypet. Kjetil fikk som vanlig Kveite. 106 cm. Den ble filmet ved båtripa, men glemte å ta bilder. Plagsomt mye Torsk i området. Men det resulterte i PB på begge. Kjetil fikk en Torsk på 13,2, og jeg 12.2 kg.




Kjetil med Torsk på 13.2kg, og jeg med en på 12.2kg. Ny PB på begge.

Så ut av det blå får Kjetil en Gråsteinbit på 3 kilo. Tok en 460 grams Savage Gear 4D jigg, langt over bunn! Ny art. #84


Kjetil med Gråsteinbit. 3010 gram. #84

Under fisket, blir vi plutselig kalt opp på VHFen. En værstasjon skulle sende opp en rakett, og vi lå i fareområdet. Flyttet oss noen nautiske mil nordvest, og driftet over noen grunner der. Så aldri noe rakkefutt, så det var litt kjedelig.😋
Utenom en mengde Torsk, var det lite annet spennende. Utover dagen legger bølgene seg litt, og vi bestemmer oss for å dra ut på dypet. Motorguiden klarte så vidt å holde oss på plass, men den pisket en del luft i bølgene. Prøvde oss først etter Uer på rundt 300 meters dyp. Og på første nedslipp, biter det på begge stengene. Totalt 7 Uer på 3 slipp, var det vi rakk før vinden økte på igjen. Kjetil med Uer på 7015 gram, og jeg en på 7025 gram.


Kjetil med Uer. 7015 gram og ny PB.

Det ble raskt ganske utrivelig vær, så vi bestemmer oss for å dra inn igjen. Planen om å gå på dypt vann ble skrinlagt. Har litt jobb å gjøre med all fisken og.

Fredag har vinden lagt seg igjen, og vi drar rett ut på dypere vann. Legger oss først på 690 meter. Første nedslipp resulterer i Isgalt på begge. Og Kjetil kan huke av art nummer 85! Andre slippet, og samme resultat. Flytter oss mot en kant der det er 782 meter. Og her napper det plutselig litt ekstra i stanga til Kjetil. Etter 20 minutter slit, får han sin belønning. Blåkveite på 2320 gram. Enda en ny art. #86.



Kjetil med Blåkveite på 2320 gram. #85


Heftige tenner på disse dyra!


Strøkent vær, og tilskuere.



Kjetil med Isgalt på 1365 gram. #86

Igjen blåser det opp. Og vi bestemmer oss for å prøve etter Gråsteinbit på grunnere vann. En art jeg fortsatt mangler... Takkelet jeg lagde dagen før, fungerte bra. 5 minutter etter første nedslipp, så sitter den. Gråsteinbit på 2450 gram. Endelig ny art. #108


Meg med Gråsteinbit på 2450 gram. #108

Bytter over til en Westin Crazy Daysy Glow Gadus. Det begynner å bli kjølig, så jeg setter fra meg stanga i holderen for å skifte bukse. Så skriker det i snella, og knaker i stangholderen! Blir rett og slett tatt med buksene nede. 😅 Kveite! Kom pent opp, men litt kåling med haikroken, så tok den av gårde ned i dypet. Andre gangen får vi sikret den. 112 cm lang, så det var ikke noe monster. Men en morsom fight. Bilde ble glemt igjen... Så blåser det opp som vanlig. Vi gir oss og drar hjem.

I dag er det Lørdag, og det er fortsatt mye vind. Bestemmer oss for å rydde litt i båt, feste stoler som har løsnet osv.. Vinden skal løye i natt, så drar mest sannsynlig ut i morgen tidlig. Begynner med Kveite, og muligens drar på dypet igjen utpå ettermiddagen. Resten av uka er det meldt strøkent vær. Da blir det tid for litt nysatsing på veldig dypt vann.

Oppdatering kommer om et par dager, når/hvis vi får tid  😄




 


onsdag 14. juni 2023

Andenes og Egga. Del 3.

Mye vind og bølger har satt en stopper for artsfiske. Så det har vært utelukkende satsing på Kveite siste to dagene. 2,5 - 3.5 meter bølger er hardt å fiske i. Så vi har dratt over fjorden til litt roligere vann. 16 Nautiske mil i grov sjø, så da fikk både vi og båten kjørt oss. Rimelig glad for att vi monterte nye stoler med demping før turen nordover!


Happy!

Andre turen ut dro vi som nevnt østover. Det tar ikke lenge før Kjetil driller første Kveita. En pen sak på 16 kilo. 



Kjetil med pen Kveite på 16 kilo.

Nytt drift over samme grunna, og Kjetil driller nok en gang fisk. Kveite på ca. 15 kilo. Da skifter jeg over til samme farge, bare litt mindre Jigg. Uten at det hjelp noe. For igjen smeller det i stanga til Kjetil, på toppen av en grunne. Først står han og banner over bunnfast, før plutselig bunnen stikker av... Denne Kveita er det litt mer futt i. Og etter 10-15 minutters fight, har vi den sikra ved båtripa. 143 cm og 35 kilo! Ny PB på Kjetil og båtrekord. Bare minutter seinere står Kjetil igjen med god bøy i stanga. Men gleden blir kortvarig, da sena ryker. Vi ble stående som to spørsmålstegn. Sena røyk i stangtuppen. Viste seg at den keramiske ringen hadde knust. Vi aner ikke hvordan, eller når det har skjedd. Bruker alltid gummi kule før svivelen. Og stengene står alltid i stangholder. Man kan aldri bli for nøye med utstyret. Det er mye krefter ute å går under Kveitefiske. Heretter blir stangtuppene sjekket regelmessig.


En meget fornøyd kar med fine Kveiter, og mye god mat.

Tur tre går igjen over fjorden. Samme område, men litt lenger inn bak noen øyer. Veldig tregt fiske, før jeg endelig før min første Kveite for turen. En liten nusselig sak, som raskt fikk friheten tilbake. Men denne gangen er det igjen Kjetil som er Kveitekongen.


En liten bebi Kveite.

Det tar lang tid før det skjer noe. Kjetil skifter jigg, til en hybrid sak vi kalte for "roring". Westin Crazy Daizy hode, med en shad for gjeddefiske. Det skulle vise seg å være ett godt valg. Igjen driller Kjetil Kveite. En pen fisk på ca. 15 kilo. Nå har Kveitene våknet, og en halvtime seinere drilles det på ny. Ja, det er Kjetil.... 😅 Denne gangen en litt bedre fisk, på 24 kilo. "Nå er det min tur" sier jeg, og slipper ned en ny Jigg. Ned til bunn og to sveiv, så svarer det greit nede i dypet. Endelig får jeg kjøre skikkelig Kveite! Nå blir det litt kaos. Båten driver mot skjær. Presser det jeg kan, og etter 10 minutters kamp ligger den i båten. Kveita hadde my krefter igjen, så den helt tok av på dørken. Det var så jigger og bøtter fløy i alle retninger, mens jeg heiv meg over roret, og fikk oss ut på sikkert vann. Kjetil sto på båtripa for å ikke bli slått i hjel. 😂 Vekta stoppet på 28 kilo. Ny PB. 1 kilo tyngre enn Kveita fra Leka i fjor.


Endelig fikk kapteinen en Kveite. Meget fornøyd.



Kjetil (Kveitekongen) med to flotte Kveiter.

Nå har vi masse god mat. Så heretter blir det C&R på Kveiter. Har tatt med noen få Torsk, som har vært stygt kroket, ellers har disse gått ut igjen.

I dag blåser det omtrent like mye som det har gjort siste to dagene. Litt mørbanka og slitne, så i dag droppet vi fisket. Det ble en tur til Sortland for å handle litt Jigger, stingere og diverse annet utstyr vi trengte. Kveitekinn og øl til kvelds. Kanskje en liten skarp en og 😁. I mårra skal vinden roe seg. Så da blir det en lang økt.

Vi har fått en del spørsmål om utstyr vi bruker til Kveita. Vi er på ingen måte noen eksperter. Har fått en del gode tips fra de som virkelig har peiling. Funnet mye fin info på youtube. Så en kombinasjon av andres erfaringer, vår egen erfaring fra annen type fiske og testing, har vi funnet ut hva som funker for oss.

Har brukt Owner sine Big gun trebler som stinger, men liker singel krok bedre. Så nå skifter ut disse på alle jiggene. Mustad Ultrapoint Z-Steel X-treme i 9/0 og 10/0 fungerer veldig fint. Satt strips på skaftet, og kuttet "tampen" skrått. Stikker denne inn i jigghalen, slik at stingeren holder seg på plass. Har kjøpt noen Savage Gear big fish 4x stinger hooks i 9/0 som skal testes. Disse har stålspyd på skaftet til å tre inn i jigghalen. Savage Gear har enkel krok stinger på sine 4D jigger. Disse har to små kroker på skaftet som går motsatt vei. Stingeren sitter veldig bra, men halen blir fort revet i stykker. Så disse bruker vi ikke.


Til venstre. Strips på skaftet. Tampen stikkes inn i jigghalen. Til høyre. Savage Gear stinger krok, ferdig rigget


Stinger monter på jigg

Vi bruker splitteringer fra VMC som tåler 105 kilo, crane svivler fra Søvik som tåler 230 kilo. Vi bruker 1.2mm fluorcarbon fra Sufix mellom stinger og svivel. Bruker samme sene som fortom. Ca. 1.8-2 meter lang. Her bruker vi igjen crane svivler fra Søvik. Sammen med litt større splittringer fra BKK som tåler 180 kilo. Disse har jeg testet med vektcelle, og røyk på 230 kilo. Metallet blir svekket under drilling, og ved skift av Jigg. Så her kjøres det "overkill". Madfish har også gode splittringer, og er verdt å nevne.

Westing Crazy Dayzy, Savage Gear 4D og Strike Pro Hali Bandit, er gode jigger. Ellers har vi kombinert litt forskjellige shadder til gjeddefiske, og jigghoder av diverse merker. Alltid gøy å eksperimentere litt.
Noen klar favoritt har vi ikke. Hali Bandit er fin når det er mye drift, da den er slank, og har lite motstand i vannet. Crazy Dayzy har veldig fin gange. Men det har den nye 4D serien til Savage Gear og. Fargemessig, så har vi heller ingen klare favoritter. Jeg liker Crazy Dayzy Rainbow, men har ikke klart å få tak denne før turen. Halene til den jeg hadde, er revet i filler. Kjetil holder en knapp på Savage Gear 4D i Glow Haddock. Vi bruker forholdsvis store og tunge jigger. 400-560 gram.


Crazy Dayzy Rainbow


Savage Gear 4D i Glow Haddock

Stengene vi bruker er Prey Jiggstick 500 gr. 5,7 fot. Lette og korte stenger, med god rygg til å løfte tung fisk. Kan pilke i lang tid uten å bli sliten.
Snellene er og fra Prey, Winder Triple PLDN-12 2-speed narrow. Disse tåler mye juling, har god brems og godt håndtak i sveiva. Narrow modellen gjør at håndtaket kommer nærmere stanga. Man får da mindre "wobbling" på stanga, når tung fisk skal sveives.

Sena vi har spolt på nå er Berkley Fireline Tracer i 0.28mm. Den er litt stiv, men tåler mye abrasjon.
Ellers bruker vi mye Daiwa J-braid 8x. Vesentlig mykere sene, men tåler og en del abrasjon. Spesielt når sena er våt. Det er da mange multiliner får problemer. Di fleste abrasjon tester blir utført på tørre liner. Med våt sene, blir ofte resultatene noe helt annet. Og etter mening, kun det som teller.




Prey Jiggstick 500 gr. 5,7 fot. Prey Winder Triple PLDN-12 2-speed narrow. 0.28mm Berkley Frieline Tracer. 1.8-2m 1.2mm Sufix Fluorcarbon med Søvik Crane Svivler og Splittringer fra BKK.

Skal prøve å legge til litt tips ved forskjellig type fiske. Gjerne kom med forslag.
Del 4 kommer om et par dager.














søndag 11. juni 2023

Andenes og Eggakanten. Del 2

Etter 26 timers reise, med bare 2 timer hvile, kom vi endelig frem. Utenom et par omkjøringer, og litt banning bak bobiler, gikk turen veldig fint. Mye flott natur!


Omkjøring langt opp på fjellet

Pakket ut, og rigget oss til i leiligheten. Fikk satt ut jolla, og gjort klart utstyr.
Planen var å få litt etterlengtet søvn, men det hadde vi ikke tid til... Bare å komme seg ut. Fiskefeber og sol som ikke går ned, er en dårlig kombo...
Hadde to drift rett utenfor Andenes, før vi dro inn igjen. Kjetil fikk en kveite på 82 cm, som ble satt pent ut igjen. Nytt minstemål er jo på 84 cm. Ellers ble det noen fine Torsker og Sei. Største Seien var på drøye 8 kilo.


Kjetil med ei lita Kveite på 82 cm.



Noen andre hadde vært ute og fått bra med fisk. Blant annet en Kveite på 30 kilo.

Nå er det 15 m/s vind med 22 m/s i kasta. Så får drøye med å dra ut til i kveld. Skal roe seg ned til 8 m/s før det i morgen skal øke på igjen.

Følg med for del 3. 

fredag 9. juni 2023

Avreise Andenes og Egga kanten. Del 1

Da er bil og båt klare for årets høydepunkt. Kjetil M. Gisholt og jeg, tar med oss jolla, og drar nordover. Målet for turen er Andenes og Egga kanten! Var der i 2020 sammen med SFK Galskap. Det var en tur jeg aldri kommer til å glemme. For min del, ble det 5 nye arter. Blant annet Isskate, som naturlig vis var høydepunktet. Sammendrag fra denne turen kan du lese om HER.
Går alt etter planen, blir det 12 dager med fiske. Det skal fiskes helt ned til drøye 1 km dyp. Lista på target arter er lang. Både Kjetil og jeg, har mye å hente her. Det blir en del satsing på arter som ikke er dokumentert tatt på sportsfiske utstyr i Norge. Har en mistanke om at det blir mye Kveite fiske og.... Får bare håpe at værgudene er på vår side. 


Klare til avreise!

Vi har booket leilighet og bryggeplass hos Nordfish i Andenes. Dette er en fiskecamp som trygt kan anbefales. Flotte leiligheter for 4-6 personer. Stor og godt utstyrt sløyehall, med kjøle og fryserom. Butikk med bra utvalg innen havfiskeutstyr. Fin brygge med parkering rett ved siden av. En låst utstyrs bod på land med strøm. Kjekt å sette fra seg utstyr, etter endt tur. Båtene de leier ut har stangholdere, kartplotter og ekkolodd. Praktiske båter, som egner seg bra til fiske. Gode fasiliteter med andre ord. Best av alt er servicen. Saulius Peleda, og de andre på campen, strekker seg langt for å hjelpe og tilrettelegge. 


Flotte leiligheter, biljard og badstue. 



Renslig og godt utstyrt sløyehall. Stort fryserom, med kjøle rett ved siden av. 



Sportsfiske butikk på campen, med godt utvalg.



Her ligger båtene i le for vær og vind, innerst i Andenes Havn.

Følg med for Del 2.





fredag 2. juni 2023

Oppsumering våren 2023

Har blitt litt fisking i vår, men det har generelt sett vært dårlig. Med unntak av en veldig fin fangst.

Isfiske ble det dårlig med. Så det første vi prøvde oss på var Småflekket rødhai. Både Kjetil Gisholt og Ann Iren Gisholt mangler arten. Var vel ute tre-fire netter, men uten hell.

Litt utover våren, prøvde vi oss på grunna i mørket. Både med kikkebrett og båt. Veldig lite aktivitet når det gjelder flatfisk. Vi har observert ekstreme mengder med Horngjel. Uansett hvor vi var i Vestfold eller Telemark, så kom det kontinuerlig store stimer med Horngjel forbi. Fanget dem med håv fra båten, og klarte faktisk å tråkke på en under brettfiske! Aldri opplevd noe lignende før.

Fant en stor Steinbit på 5kg +, helt inne på stranna. Kjetil prøvde å servere den en Brisling, men var ikke interessert. Svømte rolig ut på dypere vann.

Ann Iren har og prøvd seg på 5 TTB flere netter, men har hatt maks uflaks. Sett flere, mistet i luften osv... Var og i kontakt med en stor å fin Tunge, men den slapp. Mye stang ut.
Et lite plaster på såret var en forbedring på Svartkutling. 43.5 gram som holdt til Bronse på Artsfiske.com. Den ene natta var det sverming av børstemark. Det var helt vilt inne i tanga. Synd jeg ikke hadde med fluestanga... Ble mye fint agn, men vet ikke hvor bra det blir etter å ha vært fryst. Har fått 3 Piggvarer mellom 2 - 3 kilo, som ble sluppet ut. Sett flere på rundt 2 kilo som jeg ikke fisket på, men det har vært langt mellom dem.


Ann Iren Gisholt med en fin Svartkutling.


Børstemark sverming. 10 miutter med Eliashåven, ga en drøy kilo med børstis. 

Som nevnt har fisket vært tregt i hele vår, men den siste turen i midten av Mai, ga uttelling. Vi var først og fremst på jakt etter Tunge. Ann Iren mangler fortsatt arten. Lite å se, men til slutt dukket det opp en pen Tunge. Litt vanskelig å se, så det endte opp med at den svømte over marken og ble feilkroket. Ny Tunge nye muligheter. Denne er vesentlig mindre, men var hissig Sandmarken. Tar direkte, og endelig kan Ann Iren huke av Tunge, og art nummer 74. 


Endelig. Ann Iren med Tunge på 214.5 gram. #74

Vinden økte litt på, og gjorde forholdene litt vanskelig. Så vi kjørte til en plass. Her ser jeg en ganske pen Ålekvabbe. Potensielt medalje. Ann Iren serverer en stor Sandmark, og kvabba var ikke vanskelig å be. 152.2 gram, og godt over Bronsekravet på Artsfiske.com


Ann Iren med Ålekvabbe på 152 gram, grei oppgradering fra 22.7 gram.


Flytter oss på ny til en ny plass, og nok en Ålekvabbe i samme størrelse dukker opp. Kjetil plukker denne raskt. 151.5 gram. Bare 0.5 gram under søstra sin. Å der er vi i gang..... 😅 


Kjetil med Ålekvabbe på 151.5 gram og PB. Ble grusa av søstra 😂

Så ble det helt dødt. Utenom mengder med Horngjel og noe Sjøøret, var det lite å se. Men etter noen timer, ser jeg en Piggvar på forholdsvis dypt vann. Den er godt kamuflert, og delvis nedgravd i sanden. Jeg estimerer en vekt på 4+. Kjetil prøver å lokke den med en Svensk Sikløje, men den vil ikke ta. Kanskje ikke så rart når han fisker foran halen Piggvaren... I det han trekker agnet over på riktig side av fisken, så tar den momentant. Hele bunnen løfter seg, og vi ser raskt at dette ikke er noe 4+, men heller 5+. Etter litt pes får Ann Iren den så vidt inn i håven. En skikkelig gris av en piggvar. Vekta stopper på 6780 gram. Soleklar PB og grusing av båtrekord. Godt over gullkravet på Artsfiske.com og inn på en solid 4. plass. Blir det noen større enn denne, må vi over til Laksehåven!


Kjetil Gisholt med Piggvar på hele 6780 gram. PB og Båtrekord. Grattis!

Etter litt champis, pakket vi sammen og dro hjem. Sola var på veg opp, og vi var fornøyde med nattens fangst.
Nå er båten tatt opp. Service, smårep og vask. Klargjøring for fisketur til Andenes og Eggakanten!
Oppdatering kommer...