Translate

onsdag 14. juni 2023

Andenes og Egga. Del 3.

Mye vind og bølger har satt en stopper for artsfiske. Så det har vært utelukkende satsing på Kveite siste to dagene. 2,5 - 3.5 meter bølger er hardt å fiske i. Så vi har dratt over fjorden til litt roligere vann. 16 Nautiske mil i grov sjø, så da fikk både vi og båten kjørt oss. Rimelig glad for att vi monterte nye stoler med demping før turen nordover!


Happy!

Andre turen ut dro vi som nevnt østover. Det tar ikke lenge før Kjetil driller første Kveita. En pen sak på 16 kilo. Kjetil med pen Kveite på 16 kilo.

Nytt drift over samme grunna, og Kjetil driller nok en gang fisk. Kveite på ca. 15 kilo. Da skifter jeg over til samme farge, bare litt mindre Jigg. Uten at det hjelp noe. For igjen smeller det i stanga til Kjetil, på toppen av en grunne. Først står han og banner over bunnfast, før plutselig bunnen stikker av... Denne Kveita er det litt mer futt i. Og etter 10-15 minutters fight, har vi den sikra ved båtripa. 143 cm og 35 kilo! Ny PB på Kjetil og båtrekord. Bare minutter seinere står Kjetil igjen med god bøy i stanga. Men gleden blir kortvarig, da sena ryker. Vi ble stående som to spørsmålstegn. Sena røyk i stangtuppen. Viste seg at den keramiske ringen hadde knust. Vi aner ikke hvordan, eller når det har skjedd. Bruker alltid gummi kule før svivelen. Og stengene står alltid i stangholder. Man kan aldri bli for nøye med utstyret. Det er mye krefter ute å går under Kveitefiske. Heretter blir stangtuppene sjekket regelmessig.


En meget fornøyd kar med fine Kveiter, og mye god mat.

Tur tre går igjen over fjorden. Samme område, men litt lenger inn bak noen øyer. Veldig tregt fiske, før jeg endelig før min første Kveite for turen. En liten nusselig sak, som raskt fikk friheten tilbake. Men denne gangen er det igjen Kjetil som er Kveitekongen.


En liten bebi Kveite.

Det tar lang tid før det skjer noe. Kjetil skifter jigg, til en hybrid sak vi kalte for "roring". Westin Crazy Daizy hode, med en shad for gjeddefiske. Det skulle vise seg å være ett godt valg. Igjen driller Kjetil Kveite. En pen fisk på ca. 15 kilo. Nå har Kveitene våknet, og en halvtime seinere drilles det på ny. Ja, det er Kjetil.... 😅 Denne gangen en litt bedre fisk, på 24 kilo. "Nå er det min tur" sier jeg, og slipper ned en ny Jigg. Ned til bunn og to sveiv, så svarer det greit nede i dypet. Endelig får jeg kjøre skikkelig Kveite! Nå blir det litt kaos. Båten driver mot skjær. Presser det jeg kan, og etter 10 minutters kamp ligger den i båten. Kveita hadde my krefter igjen, så den helt tok av på dørken. Det var så jigger og bøtter fløy i alle retninger, mens jeg heiv meg over roret, og fikk oss ut på sikkert vann. Kjetil sto på båtripa for å ikke bli slått i hjel. 😂 Vekta stoppet på 28 kilo. Ny PB. 1 kilo tyngre enn Kveita fra Leka i fjor.


Endelig fikk kapteinen en Kveite. Meget fornøyd.Kjetil (Kveitekongen) med to flotte Kveiter.

Nå har vi masse god mat. Så heretter blir det C&R på Kveiter. Har tatt med noen få Torsk, som har vært stygt kroket, ellers har disse gått ut igjen.

I dag blåser det omtrent like mye som det har gjort siste to dagene. Litt mørbanka og slitne, så i dag droppet vi fisket. Det ble en tur til Sortland for å handle litt Jigger, stingere og diverse annet utstyr vi trengte. Kveitekinn og øl til kvelds. Kanskje en liten skarp en og 😁. I mårra skal vinden roe seg. Så da blir det en lang økt.

Vi har fått en del spørsmål om utstyr vi bruker til Kveita. Vi er på ingen måte noen eksperter. Har fått en del gode tips fra de som virkelig har peiling. Funnet mye fin info på youtube. Så en kombinasjon av andres erfaringer, vår egen erfaring fra annen type fiske og testing, har vi funnet ut hva som funker for oss.

Har brukt Owner sine Big gun trebler som stinger, men liker singel krok bedre. Så nå skifter ut disse på alle jiggene. Mustad Ultrapoint Z-Steel X-treme i 9/0 og 10/0 fungerer veldig fint. Satt strips på skaftet, og kuttet "tampen" skrått. Stikker denne inn i jigghalen, slik at stingeren holder seg på plass. Har kjøpt noen Savage Gear big fish 4x stinger hooks i 9/0 som skal testes. Disse har stålspyd på skaftet til å tre inn i jigghalen. Savage Gear har enkel krok stinger på sine 4D jigger. Disse har to små kroker på skaftet som går motsatt vei. Stingeren sitter veldig bra, men halen blir fort revet i stykker. Så disse bruker vi ikke.


Til venstre. Strips på skaftet. Tampen stikkes inn i jigghalen. Til høyre. Savage Gear stinger krok, ferdig rigget


Stinger monter på jigg

Vi bruker splitteringer fra VMC som tåler 105 kilo, crane svivler fra Søvik som tåler 230 kilo. Vi bruker 1.2mm fluorcarbon fra Sufix mellom stinger og svivel. Bruker samme sene som fortom. Ca. 1.8-2 meter lang. Her bruker vi igjen crane svivler fra Søvik. Sammen med litt større splittringer fra BKK som tåler 180 kilo. Disse har jeg testet med vektcelle, og røyk på 230 kilo. Metallet blir svekket under drilling, og ved skift av Jigg. Så her kjøres det "overkill". Madfish har også gode splittringer, og er verdt å nevne.

Westing Crazy Dayzy, Savage Gear 4D og Strike Pro Hali Bandit, er gode jigger. Ellers har vi kombinert litt forskjellige shadder til gjeddefiske, og jigghoder av diverse merker. Alltid gøy å eksperimentere litt.
Noen klar favoritt har vi ikke. Hali Bandit er fin når det er mye drift, da den er slank, og har lite motstand i vannet. Crazy Dayzy har veldig fin gange. Men det har den nye 4D serien til Savage Gear og. Fargemessig, så har vi heller ingen klare favoritter. Jeg liker Crazy Dayzy Rainbow, men har ikke klart å få tak denne før turen. Halene til den jeg hadde, er revet i filler. Kjetil holder en knapp på Savage Gear 4D i Glow Haddock. Vi bruker forholdsvis store og tunge jigger. 400-560 gram.


Crazy Dayzy Rainbow


Savage Gear 4D i Glow Haddock

Stengene vi bruker er Prey Jiggstick 500 gr. 5,7 fot. Lette og korte stenger, med god rygg til å løfte tung fisk. Kan pilke i lang tid uten å bli sliten.
Snellene er og fra Prey, Winder Triple PLDN-12 2-speed narrow. Disse tåler mye juling, har god brems og godt håndtak i sveiva. Narrow modellen gjør at håndtaket kommer nærmere stanga. Man får da mindre "wobbling" på stanga, når tung fisk skal sveives.

Sena vi har spolt på nå er Berkley Fireline Tracer i 0.28mm. Den er litt stiv, men tåler mye abrasjon.
Ellers bruker vi mye Daiwa J-braid 8x. Vesentlig mykere sene, men tåler og en del abrasjon. Spesielt når sena er våt. Det er da mange multiliner får problemer. Di fleste abrasjon tester blir utført på tørre liner. Med våt sene, blir ofte resultatene noe helt annet. Og etter mening, kun det som teller.
Prey Jiggstick 500 gr. 5,7 fot. Prey Winder Triple PLDN-12 2-speed narrow. 0.28mm Berkley Frieline Tracer. 1.8-2m 1.2mm Sufix Fluorcarbon med Søvik Crane Svivler og Splittringer fra BKK.

Skal prøve å legge til litt tips ved forskjellig type fiske. Gjerne kom med forslag.
Del 4 kommer om et par dager.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar